quipuskennel

Alla inlägg den 10 september 2021

Av Quipus - 10 september 2021 20:49

Det har jag ägnat mig åt idag. Ja, inte hela tiden då, men mycket tid har gått åt till att fundera. Över det som varit, det som är och det som ska komma.

Jag vet att det inte är jättebra att grubbla, men säg det till min hjärna. Den har jag inte så mycket kontroll över när jag sysslar med annat. 

Haft konferens med Malin idag, angående våra hanhundar. Tillsammans har vi en hel hög som vi använder "fritt". Vissa samäger vi. 

När vi blir tillfrågade om parningar på våra hanar, diskuterar vi igenom det. Just nu är vi överens om att våra hanar bara kommer att användas inom vår "krets" eller vad man nu ska kalla det. Detta för att det inte ska bli någon överanvändning av någon hane. Vi har valt att ha våra hanar för att ha dom till våra egna tikar i första hand. 

Jag har svårt med tilltro till andra hanhundsägare, så har jag alltid varit. Därför började jag tidigt se till att ha egna hanhundar. 

Annat jag grubblat över är det här med höftledsröntgen. När jag röntgade mina, ansågs jag vara överpetig. Och det var jag ju, det erkänner jag. Min frenesi gällande röntgen kom från vår dåvarande schäferuppföning, det påverkade mig. Därför röntgade jag mina sheltiesar också. Och dom har varit fria, både höfter och armbågar. 

Plötsligt fick jag en tik med C på höfterna. ALLA höll med mig, det var inget att gå vidare på. Mitt hjärta blödde men jag visste att jag inte skulle kunna avla på henne. Mitt samvete tillåter inte det. Där och då bestämde jag att jag skulle sluta röntga då jag äntligen förstod att några röntgenresultat här och där inte ger någon helhetsbild. Jag hade röntgat i många år och bara avlat på fritt, ändå kom ett C. 

Tiken såldes, mitt hjärta nästan brast. Men hon hamnade i ett underbart hem, det är jag enormt glad över.

Men nu, på senare år, har det blivit en enorm röntgenhysteri. Nu är jag plötsligt oseriös för att jag inte röntgar. 

Men då måste jag ju fråga; dom som röntgar och avlar även på djur med höftledsfel eller armbågsfel, hur seriösa ser dom ut? Och folk parar med dessa hanar! Hane med armbågsfel parar tikar inom agilitysporten. Hur tänker man där?
Absolut är det upp till var och en att bestämma om man vill avla på ledfel eller ej. Det är också upp till var och en att bestämma om man vill röntga eller ej. Där är inget bekämpningsprogram mot detta. Däremot kan man ju spekulera i om det kanske inte kommer närmare ett bekämpningsprogram genom att vissa uppfödare avlar på djur behöftade med fel. Dessa uppfödare kanske vill att det ska bli bekämpningsprogram, men hur kommer det se ut om dom avlar på djur med ledfel? Det kommer ju belysas mer då, antar jag.

Jag har hållit på med sheltie sedan 1991. När jag parade blue merle med sobel blev jag så bespottad. Mina hundar ansågs i det närmaste pestsmittade. Jag visste vad jag gjorde, det fanns en plan. Jag hade studerat och inget var oklart för mig. Men FY, vad var det jag hade gjort??? Men nu, nu är det inget konstigt alls när några av dom mer "kända" uppfödarna gör det.

Och så det med röntgen. När jag gjorde det, så var det fel. Men nu när jag INTE gör det, så är det också fel.

Amerikanska shelties, det är min favorittyp. Jag talar inte illa om de engelska, men de som håller på med pure english type får lov att prata skit om dom amerikanska. Numera har många amerikanare och nu är det SÅÅÅÅ bra.

Fick också veta att bi-blue kom in i Sverige från Tjeckien. Hur tänkte ni där? Kanske skulle läsa på sheltiens historia lite bättre. För min del fick jag min första bi-blue 1992, i samma kull kom det även svart/vitt. Men jag var ABSOLUT inte först med detta. Men bi-genen kom INTE in från Tjeckien. 

Ögonlyst har jag gjort sedan jag började. För min del var det inte något problem när bekämpningsprogrammet kom gällande PRA. Det blev ingen skillnad för mig. Alla valpar har ögonlysts och mina vuxna djur har också genomgått dom kontroller som krävts. Det har aldrig varit krav på att ögonlysa valpar, men det har jag gjort ändå. 

Numera kan jag låta det gå längre tid mellan ögonlysningarna av mina vuxna hundar. Kravet på dom vuxna hundarna har tagits bort igen. Då är DET tokigt...

Nu väntar jag bara på att det ska bli liv runt mina dubbelparningar, alltså att jag parat mina tikar med 2 hanar var. Fullt tillåtet och hade varit jättekul om det hade fungerat som det skulle. Jag blev rekommenderad av SLU att ta blodprov på samtliga vuxna inblandade "föräldrar", vilket gjordes. Valparna rekommenderades det att det gjordes svab-test på, då det var en småväxt ras. Tiden gick och inget svar har kommit. Nu visar det sig att det inte alls blev bra med svab-testerna. Blodprover ska tas på samtliga valpar på tisdag. Och sedan väntan i 10-15 arbetsdagar till. Men detta får jag ju ta. Ska dock bli spännande att se hur många som kommer halshugga mig för detta.

Som häxa borde jag ju vara medveten om att man, om man går sin egen väg, blir bränd på bål. Men uppmuntras inte alla att vara individer? Fast inte jag då då...

Det är vad min hjärna har hållit på med idag. Kul va? Kanske dags att ta en paus från uppfödandet igen. 

Nädå, jag är inte alls bitter..........

Presentation

Fråga mig

20 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30
<<< September 2021 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Senaste kommentarerna

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok

Vittra

Woff-Lan


Ovido - Quiz & Flashcards